Stjärnskott: The Cheapshots

Rockfoto efterlyste för en tid sedan nya akter att skriva om. Ett av svaren som stack ut var det ifrån The Cheapshots i Göteborg. Ett band med ett tajt, no nonsense-sound i sina liveklipp, och humor i sitt bandnamn.

Dick Lundin har varit med i The Cheapshots sedan bandet bildades 2009.

– Vi bildade bandet i en miljö där kompisar omkring oss bildade band för att hänga med kompisar. Men vi ville något redan mer från starten, säger han.

Bandet är ganska blandat inspirerat, berättar Dick också, men finns själva i landskapet någonstans mellan punk och rock’n’roll. Zeke och Motörhead nämns bland förebilderna. Och The Cheapshots står definitivt på gasen på spelningar.

– Det är kort och gott ett jädra ös när vi spelar live. Vi spelar låtarna snabbare än på någon inspelning.

En egenhändigt producerad EP släpptes 2011. Denna är bandet fortfarande nöjda med, och de recensioner som de fått av den, exempelvis i Close-Up Magazine, har varit positiva. Andra inspelningar har förekommit och förkastats av bandet själva. Till sommaren 2012 är det tänkt att det ska bli en fullängdare i studion.

– Att spela in kan vara frustrerande, säger Dick. Med en stram budget och kort med tid kan det bli så.

Så mycket roligare är i så fall liveupplevelsen.

– Det är omedelbar glädje att spela live. Det är faktiskt roligast av allt i hela världen.

Mest stolt är Dick över att The Cheapshots har lyckats övertyga många, som normalt inte gillar genren, att gilla deras spelningar. Live är bandets självförtroende stort tack vare många positiva upplevelser.

– Alla borde se oss live, säger Dick utan omsvep. De som gör det kan förvänta sig 30 minuter av fullständigt råös. Publiken kommer alltid igång som bara den på våra spelningar också.

Låtarna skrivs i regel med texten som första beståndsdel.

– De tillkommer ofta tack vare någon händelse som vi retar oss på.

The Cheapshots är idag Dick Lundin på gitarr och sång, Frej Rydén på lead guitar, Gustav Östlund på bas, och Nisse  Andersson på trummor. Frej är nykomlingen i gruppen, sedan tre månader tillbaka. Bandet för i dagens läge sin egen talan.

– Vi hoppas på skivkontrakt och distribution. Men vi hoppas också på att det alltid kommer att vara kul med musik, säger Dick. Så många band stagnerar. Drömmen är att inspirationen alltid ska finnas där