Siesta-peppen börjar nu!

Nu sparkar den svenska festivalsommaren igång på riktigt och på torsdag  är det dags för 10-års-jubilerande Siesta! i Hässleholm. Till skillnad från de flesta stora svenska sommarfestivaler som har ganska tydliga inriktningar (tre dagar hårdrock eller tre dagar indie och hipster-nostalgi beroende på om du åker till Sweden Rock eller Hultsfred) sticker Siesta! ut med sin bredd. Som vanligt är det mycket svenska artister på programmet men genremässigt spänner årets upplaga från buskis till metal till pop till avantgardejazz.

Ett antal celebra utländska artister är också inbjudna till Hässleholm, 10-års-jubileumet till ära. Death Cab For Cutie gör i år sin enda Sverige-spelning på festivalens avslutningsdag. Norra Skåne får också besök från brittiska, numera Berlinbosatta synthpop-fenomenet IAMX, som själv kallar sin stil ”glam noir”. De gamla – men fortfarande precis lika obstinata – punkfarbröderna i NOFX dyker upp liksom de norska galningarna i Kvelertak, vilket kan bli precis hur röjigt och kul som helst. Vad gäller de svenska artisterna så blir det återbesök från bland annat The Hives, Eldkvarn, Timbuktu, Deportees och Rebecca & Fiona.

Utanför de stora scenerna går det också att hitta en del guldkorn. Malmösonen Albin Gromer har kallats det största som hänt svensk soul sedan Kaah. Scraps Of Tape vars säregna hybrid av rock, punk och postrock borde tilltala alla med smak för skeva gitarrer. Smålandsättade, numera Malmöbaserade Vånna Inget som gör melodiös punkpop med sorgsna texter och som utmärks av Karolina Engdahls karismatiska röst. Den som gillar punkpop gör också klokt i att kolla in albumaktuella Terrible Feelings.

Med tanke på vilken bredd festivalen har finns det självklart också en del punkter som jag inte gillar på programmet. Jag kommer att hålla mig på behörigt avstånd undan det hemska buskisbandet Joddla Med Siv. De stora publikfavoriterna (i vart fall bland de yngre besökarna) Maskinen är väl inte heller min tekopp. Däremot vill absolut inte missa Kriget, vars instrumentala hybrid av frijazz och industriella klanger med sättningen saxofon, bas och trummor, gör dem till något av det mest flippade och intressanta som går att höra i det här landet just nu. Jag ser också fram emot årets enda spelning med Invasionen, vars inte helt okända frontfigur Dennis Lyxzén i övrigt är upptagen med Refuseds återförening. Att nicka med huvudet i takt med Lo-fi Fnk – Sveriges svar på Hot Chip – samt att röja in i torsdagsnatten med en knuten näve till Luleå-punk/metal-ikonerna Raised Fist.

Det är i Hässleholm som festen äger rum i dagarna tre från 31:a maj till 2:a juni. För den som inte vill bo på campingen så är pendlingsavståndet överkomligt i vart fall för resten av Skåne och det går utmärkt att ta sig fram och tillbaka med Pågatåg.

Vi ses då, peppa med tio fina bitar så länge!