Imorgon är det dags för Knarrholmen!

Knarrholmen har förutsättningar att bli det nya Way Out West i termer av resmål för hipsters. Bara åldersgränsen på 20 år borgar för detta, och det natursköna i Göteborgs södra skärgård ska vi inte ens tala om. Alla dessa Instagrammotiv! Själv passerade jag tidigare nämnda åldersgräns för blott två år sedan, men med handen på hjärtat – det ska bli skönt. Jag ser fram emot en festival där jag inte kommer att bli frågad om jag ”har en cigg att bjuda på” tjugo gånger om dagen. Däremot är det givetvis tråkigt för de som är under tjugo men ändå har ett intresse av att se Makthaverskan (bilden), Icona Pop, Jens Lekman och Säkert.

Biljetterna i sig är inte så dyra, men boende i stuga kostar desto mer. Eftersom festivalen saknar både eluttag på campingen och presscenter kan det blir svårt att hålla liv i sin Appleelektronik om man inte är en av de lyckliga som fått tag i en stuga.

Festivalen är inne på sitt andra år, vilket innebär att den fortfarande jobbar på att bli perfekt. Årets upplaga är till exempel uppdaterad med nattrafik till och från Knarrholmen. Detta gör det möjligt att bo i Göteborg om man inte vill övernatta på ön. Dock vill inte Västtrafik sponsra dessa turer (som är utöver den ordinarie skärgårdstrafiken), varför det kommer att kosta 30 kr att åka på dagen och 50 på natten.

I ”bra att veta” på hemsidan propagerar Knarrholmen för att vädret är oberäkneligt, så ta med stövlar, mössa och vantar, men SMHI säger att det ska bli sol, så jag lämnar ändå mössan hemma och packar mina kortaste shorts. Är det sommarens första festival så är det.

Banden, då? De jag är absolut mest peppad på är komiskt nog bara band jag redan sett. Jens Lekman såg jag på Way Out West 2010, men jag missade första halvan av spelningen och hoppas nu på att gottgöra misstaget. Icona Pop har jag diggat sedan deras första singel ”Manners” kom våren 2011, och jag såg dem med stor behållning på Storsjöyran samma år, men nu har ”I love it” kommit och rockat min värld och jag kan inte vänta tills jag får dansa till den med en svettig festivalpublik. Makthaverskan gjorde en av de bästa spelningarna jag såg sommaren 2010, på Arvikafestivalen. De har inte släppt något sedan debuten kom 2009, så jag hoppas på att få höra nytt briljant material.

Sedan har vi Göteborgs nya popstolthet Alice B. Jag kan inte med ord beskriva hur bra hennes självbetitlade debutalbum är. Och ja, även henne har jag sett live, men det var innan albumet kom och jag inte hade en aning om hur mycket jag tyckte om henne. Det känns tryggt att säga att det här kommer att bli en helt annan konsertupplevelse. Både The Embassy och Samtidigt Som är klassiska Göteborgspopakter med det gemensamt att jag har pinsamt lite koll på dem. De har i åratal befunnit sig i massan av band som jag känt till, men inte orkat lyssna på. Inför festivalen har jag försökt åtgärda detta. Återkommer med resultat.

Av Duvchi och Noonie Bao har jag bara hört en låt vardera, så när det gäller dem blir det en chans att upptäcka något nytt. Annika Norlin, däremot, är en trygghet i sammanhanget. Hon har alltid levererat den handfull gånger jag sett henne live, och lördagens Säkert!-spelning kommer säkerligen inte bli ett undantag.

Men oavsett hur artisterna presterar kommer Knarrholmen ha den stora fördelen att besökarna är som svenskar generellt är på vårkanten: soltörstiga och uteserveringssugna. Och med skärgården som kuliss? Det kan knappast bli dåligt.

En peppig playlist inför festivalen finnes här.