Stjärnskott: Vapenbröder

Häromveckan tipsade vi om de unga nykomlingarna Vapenbröder från Karlskrona. Nu är de aktuella med den bubbliga popexplosionen Elva Streck. Rockfotos Anton Lindskog skickade iväg några frågor till Rasmus Degerskär – sångare och låtskrivare i åttamannabandet.

Kan du berätta lite om ert debutalbum?

Skivan fungerar som ett bokslut över den senaste tiden för oss. Den innehåller de bästa låtarna vi har gjort under tiden vi har spelat ihop. Större delen blev till under sommaren 2011.

Hur bildades Vapenbröder?

Allt började med att några vänner satt och drack vin tillsammans i en fyra på Västra Prinsgatan i Karlskrona. Jag skrev en låt – ”Nyanser Från Idag” – som Sebastian, som spelar gitarr, gick igång på och efter det bestämde vi oss för att starta ett band. Vi träffades i gymnasiet där vi gick på det estetiska musikprogrammet ihop. Alla är födda och uppvuxna i Karlskrona utom vår basist Jesper som kommer från Emmaboda.

Har ni spelat i några andra band tidigare?

Vi har spelat med varandra på olika sätt, i andra konstellationer där de flesta av oss spelade andra instrument än vi gör nu. Medlemmarna i Vapenbröder kommer från många olika musikaliska inriktningar – rock, indiepop, ska, hardcore med mera.

Jag tycker mig kunna höra lite Dexys Midnight Runners-influenser hos er. Kan du nämna några band som har påverkat er?

Det är väldigt roligt att du nämner Dexys för det är fler som har påpekat likheterna, trots att vi inte har lyssnat särskilt mycket på dem. Själv tror jag att vårt sound är ett resultat av att vi i bandet kommer från så olika musikaliska bakgrunder. För egen del har Moneybrother varit viktig och hans skiva Pengabrorsan har påverkat mig i mitt låtskrivande.

Vad inspirerade dig att skriva texten till ”Gangsterland”?

Den låten kom till när jag var ute en fredag kväll. På vägen från en klubb till en annan såg jag en man bli helt oprovocerat påhoppad av två andra snubbar. Jag blev förbannad för sådant händer hela tiden här. Vi bor i en liten stad där folk klagar på att ingenting händer men varje helg kommer knogarna fram. När jag vaknade morgonen efter var jag arg och bakfull och då skrev jag ”Gangsterland”.

Var det alltid självklart att du skulle skriva på svenska?

När jag gjorde mina första låtar var texterna på engelska men det lät bara klyschigt. Sen började jag spela bas och sjunga i ett punkigt rockband där jag skrev svenska texter med mycket humor och det kändes mycket mer naturligt för mig. Jag kände mig trygg i det och lärde mig att på så vis skriva texter som är ”på riktigt” – som handlar om saker som rör mig och mitt liv. Av någon anledning blir jag mycket ärligare när jag skriver på svenska. Allt blir så tydligt för mig att jag inte kan ljuga.

Det finns ett annat svenskspråkigt popband (bland annat på Spotify) som också heter Vapenbröder. Har det här ställt till mycket för er? Är det många som förväxlar er?

Ja, en del förvirring har det ju orsakat. Till exempel kom det automatiskt upp länkar till deras låtar när vi kopplade ihop vår Facebook-sida med Spotify, vilket dock var enkelt att åtgärda. Vi får en del frågor om det andra bandet med jämna mellanrum. När vi hade vår releasefest för skivan var där en journalist som citerade de andra Vapenbröder i vårt ställe. Det märktes att han tyckte det var lite pinsamt när vi rättade honom.

Hur ser planerna ut för Vapenbröder den närmsta tiden? Kommer ni att ge er ut på turné?

Vårt mål är att åka ut och spela så mycket som möjligt över hela landet. Vi letar efter alla sorters scener där folk är sugna på en popexplosion från Karlskrona. Så klubbar, dansbanor och ungdomshus – boka oss, vi kommer att ge allt som våra hjärtan pumpar ur oss!