Friends vill vara dina vänner


Ett av årets mest hajpade band heter Friends och kommer (naturligtvis) från Brooklyn. Den andra juni släpps äntligen deras debutalbum Manifest och nyligen gjorde bandet två bejublade spelningar i Malmö och Stockholm. Rockfotos Sara Palmer träffade två av medlemmarna bara någon timme innan de steg på Debaser Malmös scen.

Hur startade ni Friends?

Samantha (S): Jag började skriva låtarna för mig själv, men hade ingen aning om vad jag ville göra med dem. De flesta låtarna kommer från när jag spelade in dem som demo på min dator. De bygger på en strävan att bli av med saker som rörde sig i mitt huvud. Jag har aldrig varit med i ett band tidigare så jag tyckte det skulle vara kul att testa på att spela in låtar med andra. Då startade jag Friends. Bandet har alltid haft samma line up, det har varit vi fem sedan vi började för två år sedan.

Matthew (M): Eller vi var en vecka utan Nikki.

S: Ja, precis. Men det är klart, Friends är formbart. Jag menar om någon annan skulle vilja starta något nytt med någon annan och alla vi andra är lugna med det, så får det ju självklart bli så. Vi kommer vara Friends ändå. Men vi är ett himla bra gäng nu. Ingen har blivit tvingad till att vara med eller så – alla gör detta för att de vill.

Hur är det nu med ert namn Friends. Kommer det verkligen från The Beach Boys-albumet med samma titel?

M: Nej, det ryktet började som ett skämt.

S: Jag visste inte ens att det var ett Beach Boys-album.

M: Det som hände var att någon frågade oss i en intervju var det kom ifrån. Och jag sa att om det skulle vara taget från någon popkulturell referens så skulle det enligt mig vara från The Beach Boys-albumet. Det var alltså ett skämt och jag tror att det var menat som ett skämt i intervjun också. Lite så där ”haha”. Men sen dess har alla frågat oss om det.

S: Ja, och det är inte sant. Vi har namnet på grund av konceptet ”vänner”. Vi är ett vänligt band. Vi har liksom en fin sammanhållning inom bandet och med andra band och vänner som vi växte upp med i Brooklyn. Det har varit väldigt viktigt för mig hur man behandlar andra människor, hur man accepterar och tolererar andra.