Stjärnskott: Arcane Willow


Debuterande Malmöbandet Arcane Willow beskriver sin musik som ”90-tals indierock/powerpop med en dos retro rock à la 70-tal”. Den nioende maj släpps Entropy & The Arcane Willow på Lotta Wengléns skivbolag Margit Music och två dagar senare håller bandet releasefest på Moriskan i Malmö. Rockfotos Madeleine Bergquist skickade över några frågor till bandets sångare och gitarrist Fredrik Nyström.

Q: Vem är Arcane Willow?

A: Förutom mig så består Arcane Willow av trummisen Marcus Grane, basisten Andreas Roos och Max Adolfsson som spelar gitarr. Idéen till att bilda bandet uppstod 2009 när jag och Marcus kom överens om att vi delade musiksmak och tyckte att vi borde börja lira ihop. Vi kom igång med att repa och efter en dryg månad hade vi fullt band. Alla kände varandra sedan tidigare eftersom vi gick på samma gymnasium. Och att vi klickade så bra musikaliskt gjorde ju inte saken sämre. Sedan dess har vi snickrat låtar i en omgjord stallbox ute på landsbygden!

Q: Varifrån hämtar ni inspiration?

A: Den mesta inspiration hämtar vi nog från livet i sig självt. Att förmedla och bearbeta känslor och upplevelser som påverkar en. Det blir väldigt personligt och ibland utlämnande. Men det är också där man finner drivkraften och passionen för skapandet. Rent musikaliskt skulle jag nog kunna dra paralleller till Neil Young, Hüsker Du, Dinosaur Jr, till viss del Black Mountain och på senare tid har en del postrocks-influenser smugit sig på.

Q: Berätta om skivan och inspelningsprocessen.

A: Den släpps på vinyl och digitalt den 9/5 och är en produkt av mycket slit och hårt arbete. Vi har lagt ner otroligt mycket energi, kärlek och omtanke i de åtta spåren som finns med på albumet. Innan vi började spela in var tanken att vi skulle släppa den själv, men under inspelningsförloppet erbjöd sig Lotta Wenglén, som spelade in oss, att släppa den via sitt bolag Margit Music. Det gjorde oss oerhört glada eftersom vi håller bolaget och dess artister väldigt högt. Att arbeta med Lotta i studion var en fröjd – mer sympatisk och förstående människa får man leta efter. Hon hjälpte till precis där det behövdes och såg till att fånga den rätta känslan i låtarna. Och att ha hennes erfarenhet och kunnande inom musikbranschen att luta sig på är verkligen guld värt.

Q: Vad kan vi förvänta oss av er releasefest på Moriskan?

A: Ni kommer att bjudas på en rejäl dos melodiskt gitarrmangel toppat med en otrolig glädje och värme. Vi är sjukt peppade inför vår release och att äntligen få framföra låtarna för allmänheten känns fantastiskt kul. Det är en dröm som går i uppfyllelse!

Q: Har ni några andra spelningar på gång?

A: Vi har några preliminära datum i sommar, bland annat under Malmöfestivalen och på festival i Folkets Park. Håll er uppdaterade genom att besöka vår nya Facebooksida.

Q: Slutligen, vad händer under resten av 2012?

A: Vi ska försöka komma ut och spela så mycket som möjligt nu efter skivsläppet och se var det för oss och hoppas på att bredda våra kontakter ytterligare genom det. Sen kommer vi även att spela in en EP i höst och går allt som planerat drar vi till Tyskland och spelar kort därefter. Så vi är optimistiska och ser en ljus framtid för Arcane Willow.