Immortal Technique: Mejeriet, Lund 19/4

Rapparen Immortal Technique från Harlem, NY är en man som bär på mycket på sitt hjärta. Han gick från att vara en beryktad underground-rappare i New York till att bli internationellt erkänd när han släppte sitt andra album Revolutionary pt. 2 som delade ut käftsmällar både till höger och vänster. Immortal Technique gjorde upp med USA:s politiska etablissemang, inte minst dåvarande president George W Bush och berättade mörka historier om sin uppväxt i Harlem.

Senaste albumet The Martyr gavs ut gratis 2011 och senast undertecknad såg Immortal Technique uppträda var i ett fullsatt tält på Hultsfredsfestivalen 2005. Till Mejeriet har ca 300 pers tagit sig och efter en ganska lång uppvärmning av Mohammed Ali, Swave Sevah med flera kommer Immortal Technique ut på scenen. Han frågar om Lund är redo för hans skit och publiken jublar stort! Immortal Technique öppnar med en kort version av spanska ”Golpe De Estado” men poängterar efteråt att hiphop saknar språk, land och hudfärg. Jubelfest. Dj Static sitter på en stol och ser trött ut i bakgrunden. De första låtarna i setet är avkapade och ger därför utrymme till mycket mellansnack.

Immortal Techniques musik får ingen att skaka rumpa, men med sin humor och retoriska skicklighet skapar han bra kontakt med sin publik. Swave Sevah får agera både sidekick och pappa åt några kids ikväll. Det är lite gruff framför scenen och när han hotar med att själv gå ner på golvet så blir det lugnt. Stämningen är trots det god och publiken brölar högt till både gamla och nya låtar. Immortal Techniques ”Harlem Streets” och desto nyare ”The Martyr” får folk att skrika högt i refrängerna. Han ger kvinnorna i publiken mycket kredd för att dem tagit sig till en spelning med en underground-rappare från USA. Det är kul med tanke på att det är en övervägande majoritet av grabbar på plats ikväll. Upprepandet av epitetet underground-rappare känns dock lite nött, eftersom han är stor och har varit i gemet i väldigt många år nu. Mellansnacket fortsätter att handla om revolution och kärlek till folket. Det är en viktig del av showen.

Immortal Technique varvar gammalt och nytt och bjuder på otippat mycket revolutionary-material.  När han har framfört den becksvarta ”Dance with the devil” i sin helhet, bedyrar han sin kärlek till publiken och går av scenen. Men folket vill ha mer och snabbt är han tillbaka igen. Han uppmanar oss alla att ropa – Fuck you, Technique! Sedan rullar beatet till ”Obnoxious” igång och Mejeriet fylls av jubel. Jag inser att Immortal Technique har utvecklats som artist och blivit mer ödmjuk, men att det var mer spännande då jag var 20 bast och han fortfarande rörde om lite i branschen.

Bilden är tagen i samband med Immortal Techniques spelning i Stockholm den 20 april.