Current 93: – Man måste komma ihåg att även David Bowie måste gå på toaletten ibland

Ett av världens mest mytomspunna band – legendariska neofolkkonstellationen Current 93 – har efter 30 års verksamhet, äntligen spelat i Sverige. Rockfotos Anton Lindskog fick en pratstund med sångaren, låtskrivaren och frontfiguren David Tibet.

En vanlig missuppfattning om David Tibet – som är helt felaktig men troligtvis grundad på de oräkneliga låtar och konceptalbum han har skrivit om döden och Apokalypsen – är att han skulle vara en svår och inbunden person. Tvärtom är han en av de mest lättpratade, gästvänliga och tillmötesgående artister jag någonsin träffat. Det är i logen på Babel som han tar emot mig och han är klädd i samma gubbkeps och skrynkliga kavaj som under konserten några timmar senare. David har lärt sig mitt förnamn inför intervjun. Han småpratar artigt och presenterar mig för turnésällskapet som består av Current 93, turnémanagern samt Davids nyblivna fästmö Jessica.

Vi slår oss ner i ett mindre rum bakom logen när resten av bandet går iväg för att soundchecka. David pratar som han sjunger – välformulerat med stor inlevelse – och ger ett väldigt akademiskt intryck men är samtidigt mån om att jag ska förstå honom även när han glider in på något av sina stora intressen: obskyr, ockult litteratur eller biblisk mytologi.

David Tibet föddes, för snart 52 år sedan, in i en brittisk familj på Malaysia. När han var i 14-års-åldern flyttade hela familjen hem till England. Själv menar han att omställningen inte var så stor.

– Jag var hela tiden medveten om mitt ursprung och dessutom gick jag i engelsk skola så jag blev gradvis introducerad till den brittiska kulturen. Mina barndomsår på Malaysia har dock präglat mig oerhört. De har påverkat allt från vilken typ av mat jag gillar till min stora kärlek för naturen. Jag brukar säga att jag kulturellt sett betraktar mig själv som hälften engelsman och hälften malaysier.

Efter flytten till England började David intressera sig för västerländsk musik och det var till en början glamrock som gällde. Den egna musik-karriären inledde han i legendariska industribandet Psychic TV. Idag vill David inte gärna förknippas med epitetet industri utan har sagt att han gör ”apokalyptisk folkmusik”.

1982 startade han Current 93. Musiken var till en början väldigt svårlyssnad men blev snabbt mer melodiorienterad. Första skivan Nature Unveiled består av långa, avgrundsmörka och industrignissliga ambientsjok. Idag är Current 93 mest kända för sina folkorienterade 90-tals-skivor. Blandningen av akustiska gitarrer och suggestiva, elektroniska ljudlandskap på konceptalbum som Thunder Perfect Mind och All The Pretty Little Horses har gjort dem till föregångsgestalter inom det som ofta kallas neofolk.

På senare år har de rört sig ganska fritt mellan olika musikstilar. Från kaskaderna av feedback och tjutande elgitarrer på 2009 års doom metalepos Aleph At Hallucinatory Mountain till experimenten med bland annat arabisk folkmusik på uppföljaren Baalstorm Sing Omega och senaste skivan Honeysuckle Aeons. David menar dock att skillnaderna i själva verket inte är så stora.

– Visserligen är Current 93s musik i ständig förändring men jag tycker ändå att det går en röd tråd genom allting. På något vis låter det alltid som Current 93. Jag brukar säga att vi är som Status Quo på det sättet, skämtar David. Vi är ”den esoteriska världens Status Quo”, hahaha.

– Det är mycket möjligt att jag gör en ny skiva i stil med Nature Unveiled någon gång i framtiden. Jag är fortfarande mycket stolt över den.

2 reaktioner

Kommentarer är stängda.