Veckans bästa spelningar 9-15 mars

GÖTEBORG:

9 mar: Den Svenska Björnstammen. Trädgårn, 20.00

Ingen har väl kunnat undgå ”Vart jag än i världen vänder”? P3-Guldvinnarna Den svenska Björnstammen lär ta Trädgårn med storm. När jag såg Den Svenska Björnstammen på Arvika för tre år sedan var de oslipade men fantastiskt taggade. Den runda lilla scenen, en riktig dansbana, fick äntligen visa vad den gick för när de euforiska kidsen skakade sina lurviga till det då relativt okända bandet. Förra året under Malmöfestivalen uppförde de sig jättemärkligt men publiken var lika glad för det. Om det är något Den Svenska Björnstammen har så är det pepp som glatt sprider sig som små indianrökringar längs med horisonten.

10 mar: Gugges Enmanna och Jesus/Baby. Café Hängmattan, 21.00

Gunnar Jansson, eller Gugges Enmanna som han kallar sig, är en sån musiker som tvingar oss skribenter uppfinna nya musikgenrer. I det här fallet: garagewestern. Det är skitigt och jazzigt med rockabillysväng och något slags märkligt countrybluesgung. Han släpper sin debut-LP på Café Hängmattan och spelar gör även Jesus/Baby.

15 mar: Amanda Mair. Nefertiti, kl 19.00
Det finns framgångssagor och sen finns Amanda Mair. Vi träffade henne nu i veckan och fick utrett varför hon inte existerar på MySpace eller YouTube. Redan innan hon släppt sin första skiva har hon blivit hyllad i musikpressen och jag kan inte annat än att instämma. Det egna soundet och alla snygga effekter ger plötslig lust att klappa händerna i takt oavsett plats (med varierande resultat).