Liket lever 2012

Jag har börjat bli rädd för de levande döda. Nej, jag har inte kollat för mycket på True Blood eller The Walking Dead. Det är inte heller skräckfilmstrenden som får mig att undra om paranormala fenomen ska prägla 2012. Det är musikbranschen som spökar för mig.

Popfenomenet Jumper är tydligen i en studio igen, men vägrar berätta varför. Loosegoats ska släppa sin första skiva på elva år. Refused sparkar igång biljettförsäljningen till sommarens festivaler, där vi även ser namn som The Stone Roses och Garbage. Självklart ska även At the Drive-In stå på scener 2012.

Mina personliga favoritpostrockare Godspeed You! Black Emperor har till och med återförenats – och det går rykten om ett nytt album efter sommaren. I så fall skulle det bli det första på cirka tio år.

Efter Guided by Voices återförening 2010 för skivbolaget Matadors firmafest i Las Vegas, har ryktet både gått om att de skulle lägga ner helt igen eller fortsätta ihop. Men efter Let’s Go Eat the Factory, som släpptes i julruschen förra året, väntas albumet Class Clown Spots a UFO släppas under den kommande våren.

Till och med det högst respekterade Elephant Six-kollektivet har vaknat till liv på riktigt igen. Det ryktas om ett nytt album från Olivia Tremor Control, Neutral Milk Hotel har gett ut en samlingsbox och NHM:s sångare Jeff Mangums turnéplaner verkar numera vara mer regel än undantag.

År 2000 släppte The Avalanches den numera klassiska Since I Left You och har sedan 2005 jobbat på en uppföljare. På deras egen hemsida meddelar de att ”speciella tillkännagivanden” kommer så snart som inom de kommande månaderna.

Bland de mer okända återkomsterna som skett de senaste åren tar Swans (bilden) priset. Post-punkarna tog en paus vid slutet av 90-talet och återkom 2010 med hedervärda men förbisedda My Father Will Guide Me Up A Rope In The Sky. Någonstans under första halvan av det kommande året väntas nya alster, albumnamnet tycks bli The Seer.

Lou Barlow sa i mitten av förra året att han jobbade på nytt material till Sebadoh. Rick Rubin ska tydligen producera orginaluppsättningen av Black Sabbath till ett nytt studioalbum. Även The Jesus and Mary Chain har enligt uppgift varit i studion nyligen. Johnny Marr från The Smiths har till och med gett diplomatiska uttalanden kring en möjlig återförening.

… tycker ni fortfarande att det känns förvirrande att kasettbandet börjar bli populärt igen? Vilket band skulle ni helst se återförenade? Är den här trenden bra eller anus?