Spellista: Världens undergång 2012

Det är lite av en pojken som ropade varg-historia det här med världens undergång. Den är på gång med jämna mellanrum men lyckas liksom aldrig leverera. I år är det dags igen och till skillnad från tidigare apokalypser tycks denna tas på större allvar i musikvärlden.

Få år är så omsjungna som 2012. Tron på att världen kommer gå under just i år har cirkulerat sedan 1950-talet när forskare tolkade den 5 000 år långa mayakalenderns slut år 2012 som en förvarning om apokalypsen. Närmare sextio år av överhängande hot om en undergång verkar ha satt sina spår även i musikbranschen, för till skillnad från undergången år 2000, när alla av vad som tycktes vara ren illvilja sjöng om att festa och skippade undergångsteorierna och apokalypsen 2011, som alla fullkomligt ignorerade, är låttexterna om 2012 betydligt dystrare. Vi guidar er till de troende och de skeptiska artisternas tolkningar av årets apokalyps i spellistan här.

Lil Wayne & Eminem – Drop The World

När det 2008 stod klart att det antingen blir en afroamerikan eller en kvinna som nomineras som demokraternas kandidat i amerikanska presidentvalet 2008 såg de flesta det som positiv utveckling, men inte Lil Wayne, inte. I en intervju med Blender Magazine berättade han att det istället var ett säkert tecken på att världen höll på att gå under. Enligt ryktet är rapparen en stor anhängare av det så kallade 2012-fenomenet och skrev låten Drop The World om saken.

Gossip – 2012

Oavsett om ovannämnda rykte stämmer eller inte ska Lil Waynes kommentar i Blender ha inspirerat Gossip till att döpa en låt efter 2012. Den handlar just inte mycket om världens undergång, men väl om personlig misär och människors bräcklighet, vilket är passande nog kan man tycka.

Britney Spears – Till The World Ends

Britney Spears var inte sen att haka på 2012-trenden. Videon till hennes apokalyptiska jättehit är daterad till 21/12/2012 och kommer troligen spelas flitigt samma dag. En del kritiker menar dock att den snarare borde ha blivit daterad till 2001 eftersom den är förbryllande lik videon till I’m a Slave 4 U.

3OH!3 – Love 2012

Ms. Spears är inte den enda som tänker dansa sig till världsundergången. 2012-apokalypsens dissidenter 3OH!3 uppmanar i Love 2012 alla att passa på och festa medan de kan och konkluderar låten ovanligt bryskt med att konstatera att det enda vi har gemensamt är att ingen av oss tror på undergången.

Klaxons – Four Horsemen of 2012

Förutom när de är hårfagra och kommer på vita hästar brukar ridande män vanligen symbolisera elände och misär inom populärkulturen, så också i Bibeln enligt vilken de fyra ryttarna Erövring, Kriget, Svälten och Döden kommer visa sig strax innan jordens undergång. I denna låt från 2007 sjunger Klaxons om att få sina huvuden avhuggna av just apokalypsens fyra ryttare, gissningsvis år 2012.

Genesis – Get ‘Em Out By Friday

2012 omnämns i Genesis’ Get ‘Em Out By Friday, men det diskuteras hej vilt om bandet refererade till apokalypsen eller bara råkade namnchecka året i en låt om dåliga bostadssituationer. Med tanke på hur illa det står till på bostadsfronten i många europeiska storstäder år 2012 behöver ju den ena tolkningen inte utesluta den andra. Hur som förutspådde Genesis att gentekniken skulle ha kommit så långt år 2012 att människor förhindras att bli mer än 120 cm långa för att fler skulle få plats i de få bostäderna som fanns. Datumet 21/12 nämns aldrig, istället omtalas 18/9. Det datumet är inte en fredag, 21/12, däremot, är det.

Jay Sean & Nicki Minaj – 2012 (It Ain’t The End)

Man behöver bara ha läst denna låttitel för att förstå att Jay Sean och Nicki Minaj tillhör 2012-fenomenets skeptiker. I 2012 (It Ain’t The End) tar de apokalypsen med ro, sjunger om att dansa till slutet, drar skämt om den sista dagen på jorden och avsluta det hela med det sobra konstaterandet att ”the world keeps spinning around”.

Kanye West & Co. – Good Friday

Good Friday (som inte finns på Spotify, utan här på YouTube) handlar ju i ärlighetens namn inte så mycket om apokalypsen som om New York Fashion Week, Dior och typ iPods, men visst nämns 2012, om så bara när Kanye talar om för oss att han var 2012 redan 2010. Han överlevde ju så vi har inget att oroa oss för.

Rush – 2112

Redan 1976 släppte Rush 2112, en låt om vad som händer hundra år efter apokalypsen. Detta sjukt komplexa verk är uppdelat i åtta kapitel och är hela tjugo minuter långt (sånt som hände när skivbranschen hade pengar), men vi försöker oss på en textsammanfattning för den som inte orkar koncentrera sig i nästan en halvtimme: 2112 kontrollerar Tempeln Syrinx präster precis allting. En snubbe börjar göra musik som inte låter som prästernas musik, prästerna ogillar musiken och krossar hans instrument. Snubben startar en revolution för att förgöra prästerna. Han vinner.

Låter som att den borde ha hetat 2011 istället.

Smashing Pumpkins – Doomsday Clock

Den faktiska Doomsday Clock är en fiktiv klocka med hjälp av vilken forskare signalerar hur nära apokalypsen vi är baserat på politiska åtgärder gällande främst kärnvapen. Ju närmare midnatt den kommer desto värre är situationen. Det är oklart om Smashing Pumpkins låt från 2007 har något med just 2012 att göra eller bara handlar om apokalypsen i allmänhet, men den riktiga Doomsday Clock var i alla fall högaktuell för en dryg vecka sedan när dess visare flyttades fram för första gången på två år. Numera står den på 23:55 på grund av världssamfundet misslyckandet med att tala om kärnvapnens framtid och miljöfrågor, men det hade ju också varit mot all rim och reson att flyttat bak visarna år 2012.

The 5th Dimension – Age of Aquarius

Men allt är inte mörker och elände. Många astrologer går emot mystikerna, Jesusfanatikerna, mayakulturens mer negativa uttolkare och allmänna olyckskorpar. Istället för världens undergång, menar astrologer och en del forskare, förutspådde mayaindianerna ett nytt tidevarv. Enligt denna teori kommer vi 2012 få se det definitiva slutet på fiskarnas tidsålder och helt gå in i den omsjungna vattumannens tidsålder som förutses bli en ljus och positiv fas i världshistorien. Det har aldrig känts mer lockande att tro på astrologer.