Rockfotos albumlista 2011: Plats 2

YOU ARE ALL I SEE – ACTIVE CHILD

Receptet för den stereotypa manliga soloframgångssagan 2011 tycktes vara: 2 dl kyrkorumsreverb, 1 dl varma fuzziga synthar, 2 dl överambitiös skönsång, 1,5 dl mycket diskreta rytmspår samt en nypa fejkstråkar. James Blakes serena debut som var tidigt ut blev till slut en i mängden bland Youth Lagoon, Balam Acab, SBTRKT, Washed Out, Jamie Woon, Sleep ∞ Over och The Weeknd.

Men det är till sist ändå den rödlätta harpisten Pat Grossi med kyrkokörsuppväxt som ställer sig ovan dem alla, med något så traditionellt osexigt som ett stringent ljudkoncept och klassiskt albumlåtskriveri. 80-talets new wave, new age och new romantic klingar i ny form. Även om singelmaterialet finns, i form av relationsdramat ”Playing house” (med Tom Krell från How To Dress Well som gäst) och den sorgsna ”Hanging on”, så är det i mer introspektiva fantasifigurer som Pat Grossi briljerar som allra mest.

Den enklaste beskrivningen av ljudet är låttiteln ”I’m In Your Church At Night” från fjolårets debut-EP Curtis Lane. I en själfull modern ”Eleanor Rigby”-stämning utan direkt religiösa undertoner bygger Grossi ett bo. Toner tillåts eka i evighet. Harpans strängar oscillerar fram ljudväggar. Rösten är närgången som en älskare och frånvarande som en filosof. Hårda upptempo-arrangemang offras till fördel för mjuka sjudande pulser. Ett landskap gjort för att höras i stora hörlurar eller stora rum, och det blir spännande att se hur allt översätts till scenen när Active Child kommer till Sverige i mars.

Även om det ofta gnistrar till som flyktiga blickar, frostig snö, ett vänligt ord i tunnelbanan, glöden i en cigarett, så är You Are All I See ingen glättig tv-serie. Sinnesstämningen känns igen från deppig shoegaze och hjärtekrossad soul, men i en unik tolkning. Ett rikligt album. Sofistikerat, kontrastrikt, dramatiskt och emotionellt.

Listan hittills!
1.
2. You Are All I See – Active Child
3. Metals – Feist
4. Wounded Rhymes – Lykke Li
5. David Comes To Life – Fucked Up
6. Past Life Martyred Saints – EMA
7. The Year of The Hibernation – Youth Lagoon
8. Bon Iver – Bon Iver
9. w h o k i l l – tUnE-yArDs
10. Helplessness Blues – Fleet Foxes
11. Klagomuren – Jonathan Johansson
12. Hotel Schampoo – Gruff Rhys
13. Kaputt – Destroyer
14. Smoke Ring For My Halo – Kurt Vile
15. Watch The Throne – Jay Z/Kanye West
16. Strange Mercy — St Vincent
17. The Rip Tide – Beirut
18. The Harrow and the Harvest — Gillian Welch
19. What Did You Expect From The Vaccines? — The Vaccines
20. Meth — Z-Ro
21. Celestial Lineage — Wolves In The Throne Room
22. James Blake — James Blake
23. Awake – Trash Talk
24. Circuital – My Morning Jacket
25. Dye It Blonde — Smith Westerns
26. Talk About Body — MEN
27. I Love You, Man — Rebecca & Fiona
28. Nostalgia, Ultra — Frank Ocean
29. The Hunter — Mastodon
30. Gran Fuego — Siri Karlsson
31. House Of Balloons — The Weeknd