Rockfotos albumlista 2011: Plats 3

METALS – FEIST

Det verkar finnas få texter om Leslie Feists senaste album Metals som inte bedömer det i förhållande till föregångaren The Reminder. Det skrivs om hur hon med det albumet tog världen med storm 2007, och om hur mycket tyngre, råare, vildare, mörkare, kargare och mer svåråtkomlig Metals är i jämförelse. Och det är väl en rimlig sammanfattning, kan tyckas. Men jag vill inte sätta Metals i den kontexten. Jag ser albumet som fristående. Dels för att jag inte lyssnat på henne särskilt mycket tidigare, och dels för att skivan förtjänar det.

”Cicadas and Gulls” är kort och gott en fantastisk gitarrballad. Under ”Anti-Pioneer” vill jag bara tända en sprakande brasa och slå upp ett stort glas rött. I anfallande ”A Commotion” kan jag inte sluta se musikaliska likheter med Kate Bush. Och av ”The Bad in Each Other” blir jag helt nedslagen av de sorgsna tankar som handlar om människorna i låten. Och det är nog denna variation, i låtarna men också i sångerskans breda röstspektra, blandat med enorm musikalisk talang, som gör albumet till ett av årets bästa.

För mig handlade det inte om att relatera till de vemodiga texterna om spruckna relationer eller olycklig kärlek. Snarare var den kanadensiska sångerskans mästerliga toner ett perfekt soundtrack till den sinnesstämning jag flöt igenom när jag strövade längst Göteborgs regniga gator just den dagen jag första gången lyssnade på Metals. En stor musikalisk upplevelse behöver inte vara svårare än så.

http://www.youtube.com/watch?v=hnj8_aDBJT8

Listan hittills!
1.
2.
3. Metals – Feist
4. Wounded Rhymes – Lykke Li
5. David Comes To Life – Fucked Up
6. Past Life Martyred Saints – EMA
7. The Year of The Hibernation – Youth Lagoon
8. Bon Iver – Bon Iver
9. w h o k i l l – tUnE-yArDs
10. Helplessness Blues – Fleet Foxes
11. Klagomuren – Jonathan Johansson
12. Hotel Schampoo – Gruff Rhys
13. Kaputt – Destroyer
14. Smoke Ring For My Halo – Kurt Vile
15. Watch The Throne – Jay Z/Kanye West
16. Strange Mercy — St Vincent
17. The Rip Tide – Beirut
18. The Harrow and the Harvest — Gillian Welch
19. What Did You Expect From The Vaccines? — The Vaccines
20. Meth — Z-Ro
21. Celestial Lineage — Wolves In The Throne Room
22. James Blake — James Blake
23. Awake – Trash Talk
24. Circuital – My Morning Jacket
25. Dye It Blonde — Smith Westerns
26. Talk About Body — MEN
27. I Love You, Man — Rebecca & Fiona
28. Nostalgia, Ultra — Frank Ocean
29. The Hunter — Mastodon
30. Gran Fuego — Siri Karlsson
31. House Of Balloons — The Weeknd