Rockfotos albumlista 2011: Plats 4

WOUNDED RHYMES – LYKKE LI

Det är en strävan som spökar i alla konstområden och tycks lika gammal som historien själv – att kontrastera mjukt med hårt. Många försöker, men få lyckas göra det så obesvärat som Lykke Li på sin andra skiva Wounded Rhymes.

Det går en papperstunn gräns mellan tillgiven kärlek och vanvettig stalking, det har Wounded Rhymes lärt alla och envar som lyssnat på den under det senaste året. Ibland låter Lykke Lis andra skiva som om den spelats in av en inställsam femtonåring med lite väl romantiska föreställningar om kärlek, ibland låter den som om den spelats in av en hänsynslös amazon med ångvältsliknande beslutsamhet. Väldigt ofta förekommer båda varianter i en och samma låt.

Men många gör ju schizofrent ljudande skivor. Det extraordinära med Wounded Rhymes är att Lykke Li klarat av att kombinera de motstridiga karaktärsdragen på ett sätt som får det faktum att de samsas i samma person, talar med samma röst, har samma blick och samma gester, att verka fullkomligt logiskt.

För Lykke Li är konsekvent. Personan hon har skapat (huruvida hennes låtar är självbiografiska eller inte är faktiskt inte ett dugg intressant här) är ständigt närvarande i precis allt hon gör – i hennes texter, i hennes musik, i videos, till och med i hur hon själv ser ut. I all sin komplexitet är det en tacksam karaktär att centrera sitt låtskrivande kring. En vars svartklädda uppenbarelse, springandes barfota i snön efter en älskare, samtidigt kan te sig som en hopplöst tillgiven följeslagare och en dundrande orubblig lieman, så till den grad att vi inte ens efter ”I Follow Rivers” videons slut är riktigt säkra på om hon ville hindra en gråtande Fares Fares från att ta livet av sig eller personligen dränka honom i havet för något oförlåtligt felsteg.

Och det är den fantastiska kombinationen av ett känsligt, blont prinsessbarn och en målinriktad, svartklädd krigare som lyckats hålla Wounded Rhymes i vårt kollektiva minne nästan ett år efter att den släppts.

Listan hittills!
1.
2.
3.
4. Wounded Rhymes – Lykke Li
5. David Comes To Life – Fucked Up
6. Past Life Martyred Saints – EMA
7. The Year of The Hibernation – Youth Lagoon
8. Bon Iver – Bon Iver
9. w h o k i l l – tUnE-yArDs
10. Helplessness Blues – Fleet Foxes
11. Klagomuren – Jonathan Johansson
12. Hotel Schampoo – Gruff Rhys
13. Kaputt – Destroyer
14. Smoke Ring For My Halo – Kurt Vile
15. Watch The Throne – Jay Z/Kanye West
16. Strange Mercy — St Vincent
17. The Rip Tide – Beirut
18. The Harrow and the Harvest — Gillian Welch
19. What Did You Expect From The Vaccines? — The Vaccines
20. Meth — Z-Ro
21. Celestial Lineage — Wolves In The Throne Room
22. James Blake — James Blake
23. Awake – Trash Talk
24. Circuital – My Morning Jacket
25. Dye It Blonde — Smith Westerns
26. Talk About Body — MEN
27. I Love You, Man — Rebecca & Fiona
28. Nostalgia, Ultra — Frank Ocean
29. The Hunter — Mastodon
30. Gran Fuego — Siri Karlsson
31. House Of Balloons — The Weeknd