Teitur: – Mitt förhållande till Facebook är ungefär som mitt förhållande till julen

Singer/songwritern Teitur Lassen har med sina avskalade vardagsbetraktelser blivit Färöarnas första popstjärna. Rockfotos Anton Lindskog gick och lunchade med den självutnämnt timide 34-åringen under hans senaste besök i Köpenhamn.

Jag träffar Teitur en ljummen decemberdag i den lilla, pittoreska stadsdelen Nyhavn. Den färöiske låtskrivaren är enkelt klädd i jeansskjorta och en tjock svart jacka. Han hälsar artigt och vi går in på Café Wilder, lunchstället som Teitur har valt. Han ser lite besviken ut när det visar sig vara fullt och vi får gå till ett – betydligt sunkigare – hak på andra sidan gatan istället.

– Café Wilder är lite nostalgiskt för mig, berättar Teitur. När jag gjorde mina första spelningar i Köpenhamn bodde jag på ett jättebilligt hotell i närheten. Dagen efter gick vi dit och åt sallad. Jag har till och med haft flera spelningsefterfester där.

Vi slår oss ner och Teitur beställer te och en croque monsieur. Han är i Köpenhamn för att öva inför sin årliga ”jul-show” som den här gången ska hållas i konsertlokalen Loppen i Christiania.

– Det kommer att bli en soloshow och hela låtlistan är sammansatt av önskemål från fansen. Vi kommer att servera soppa efter spelningen – det är en galen grej som jag alltid velat göra.

Jag såg att du bad folk önska låtar på din Facebooksida tidigare i veckan. Är sociala medier viktiga för dig?

– Mitt förhållande till facebook är ungefär som mitt förhållande till julen, svarar Teitur filosofiskt. Eftersom jag är artist måste jag använda sociala medier för att kommunicera med min publik. I början gillade jag inte Facebook – jag förstod helt enkelt inte poängen med att man ska berätta för alla vad man gör hela tiden. Sen upptäckte jag att folk kunde bli väldigt upprörda om man inte svarade dem. Så jag bestämde mig för att göra det bästa av situationen.

– Det är samma sak med den här julshowen. Egentligen gillar jag inte julen men den kommer ju tillbaka varje år. Det här är mitt sätt att göra det bästa av det.