Rockfotos årslista 2011: Plats 6

PAST LIFE MARTYRED SAINTS – EMA

Likheterna mellan South Dakota-ättade EMA (eller Erika M Anderson som förkortningen står för) och hennes yngre kollega Zola Jesus är påfallande. De delar fascinationen för livets mörkare sidor och verkar se sig som konstnärinnor i första hand. Samtidigt vittnar mycket om att båda två är väldigt roliga och avslappnade människor privat och den svarta humorn löper som en röd tråd genom hela EMAs solo-debut Past Life Martyred Saints.Om 2010 tillhörde Zola Jesus så var det EMAs tur i år. Past Life Martyred Saints har verkligen anmärkningsvärd spännvidd för ett debutalbum. Från den episka rocken i inledande ”The Grey Ship” till oljudsurladdningen ”Butterfly Knife” och de industriella klangerna i ”Milkman”.

Det oslipade anslaget och energin i Erikas röst får mig ibland att tänka på PJ Harveys excorsistiska övningar på Rid Of Me. EMA blir dock aldrig lika rå eller självutlämnande utan lyckas hela tiden upprätthålla mystiken kring sig själv. Exempelvis har textraden ”I wish that everytime he touched me left a mark” fått många att spekulera i om hon har varit utsatt för fysiskt våld. Den abstrakta tvetydigheten är dock en viktig egenskap hos skivan och den förstärker avtrycket. Det här är en låtskriverska som vi kommer att få leva länge med.

Listan hittills!
1.
2.
3.
4.
5.
6. Past Life Martyred Saints – EMA
7. The Year of The Hibernation – Youth Lagoon
8. Bon Iver – Bon Iver
9. w h o k i l l – tUnE-yArDs
10. Helplessness Blues – Fleet Foxes
11. Klagomuren – Jonathan Johansson
12. Hotel Schampoo – Gruff Rhys
13. Kaputt – Destroyer
14. Smoke Ring For My Halo – Kurt Vile
15. Watch The Throne – Jay Z/Kanye West
16. Strange Mercy — St Vincent
17. The Rip Tide – Beirut
18. The Harrow and the Harvest — Gillian Welch
19. What Did You Expect From The Vaccines? — The Vaccines
20. Meth — Z-Ro
21. Celestial Lineage — Wolves In The Throne Room
22. James Blake — James Blake
23. Awake – Trash Talk
24. Circuital – My Morning Jacket
25. Dye It Blonde — Smith Westerns
26. Talk About Body — MEN
27. I Love You, Man — Rebecca & Fiona
28. Nostalgia, Ultra — Frank Ocean
29. The Hunter — Mastodon
30. Gran Fuego — Siri Karlsson
31. House Of Balloons — The Weeknd