Audio, Video, Disco

En återkomst som musikfans längtat och suktat efter, och ett album som varit minst lika efterlängtat. Med Audio, Video, Disco är det ingen tvekan om att de tystlåtna och ordentligt fransmännen Gaspard Augé och Xavier de Rosnay i Justice står bakom ett av årets allra mest emotsedda album. Med Rockfotos Özgür Kurtoglu pratade electro-duon bland annat om sitt nya album och  om vad elektronisk dansmusik och rock har för roll i deras liv, diskussioner som ledde vår skribent längre bak i tiden och till reflektioner om Justice, electro och bloggvärlden överhuvudtaget.

Under 2010 års upplaga av Stockholm Filmfestival visades en relativt taffligt ihopsatt och amatörmässigt klippt independent-film i de allra minsta och smått klaustrofobiska salonger på Biograf Grand på Sveavägen i Stockholm. Regissören (och producenten, och manusförfattaren) Stephen Alex Vasquez var på plats för att se sin fleråriga vision äntligen komma till skott, äntligen ha en publik långt bortom de amerikanska klubbar han spenderat tusentals kvällar och hundratals filmtimmar på. Han var alltså i Stockholm för första gången, denna rätt anspråkslösa men stiligt klädda och självmedvetna man, för att marknadsföra och se reaktioner på hans slarviga men oerhört intressanta ”The Electro Wars”, en film som i grund och botten baserades på en text på ständigt överironiska Hipster Runoff. Filmen briljerar i sin fanboyism kring electro och närliggande EDM-genrer, mest för att ämnet aldrig tidigare behandlats på detta sätt, där kulturen förklaras med nästan noll analytisk förmåga men med hoper av entusiasm. Men, trots att teamet bakom ”The Electro Wars” jagar vilt efter ”rätt” artister och dreglar offentligt när artisterna väl intervjuas är ”The Electro Wars” inget annat än en täckmantel för att träffa Justice.