Ane Brun: Trädgårn, Göteborg 7/10


Jag tycker att vad världens roligaste man, Mitch Hedberg, en gång sade om att vara komiker även gäller för artister:

”As a comedian, you have to start the show strong and you have to end the show strong. Those are the two key elements. You can’t be like pancakes… all exciting at first, but then by the end you’re fuckin’ sick of em.”

Ane Brun har inrett det stekheta Trädgårn med ljusslingor och gammeldags lampor, som backdrop har vi ett brunt skynke och det hela ger en härlig stämning om att vi är på väg att få se nåt ur Carnivale. Bandet är klädda på ett vis som påminner mig om att jag i helgen ska ta mig tid att läsa den där artikeln i Filter: Amish eller Hipster? Värmen är tryckande och jag gillar supporten, Linnea Olsson, som samplar sig själv och sin cello. De flesta av den svettande publiken är par över 30 som är där och myser.

Ane kommer in i en kåpa, kanske inte som döden, men i vart fall nåt mörkt. Hon öppnar starkt med ”These Days” som inleder hennes senaste platta, It All Starts With One, hon knyter näven i ”One”, men pratar sedan om att en bonus-skiva är en självklarhet, revolution och försäljningsknep omvartannat alltså. Hon har ett skickligt band av kända musiker som Martin Hederos och tidigare nämnda Linnea Olsson bakom sig, men när hon vid ett tillfälle går av scenen känner jag att jag står i världens största pianobar. Hennes röst är allt.

De spelar i typ en timme, går av scen och spelar i vad som känns som en timme till innan nästa extranummer, jag känner tröttheten i hela kroppen och somnar nästan ibland, jag vaknar till när ”Do You Remember” trummar igång, men segar snart till igen. Konserten är väl utförd, men på tok för lång.

En vän sa en gång till mig att man inte borde köra med extranummer om man inte är Europe och sparar ”The Final Countdown” till extranummer. Jag är beredd att hålla med, och saknar således hennes i särklass starkaste låt, ”The Treehouse Song”, i extranumret. Jag blir väldigt mätt på dessa pannkakor.