Dags för Popaganda!

Ett Södermalm fullt av kringsvassande indie-elitister med precis rätt tygkasse att matcha sommarens festivalband med hör väl inte direkt till ovanligheterna. Men att se just denna grupp strosa ner mot Eriksdalsbadet utan någon form av simmundering – i ett rejält vinvingligt lämmeltåg – är bara det ett spektakel i sig värt att bevittna. Och det kan man alltså göra i helgen, fredag till och med lördag, då smäller nämligen Popaganda upp sina dörrar för ännu en förträfflig stadsfestival.

Om upplägget räcker för att visa fingret åt lillebror Göteborg och deras sönderkramade Way Out West återstår att se, men med Arcade Fire tronandes i toppen känns det åtminstone pirrigt ända ner i finskorna. Detta kanadensiska trolleri till band har fått strama popsnören att dansa till skivor om döden, gjort soundtracket till en bunt monster på en ö och belönats med en Grammy – årets album. Jag antar att någon närmare beskrivning egentligen är extremt överflödig så jag lämnar det så, med ett ödmjukt litet GÅ DIT OCH TITTA. På fredag det vill säga.

Popaganda börjar på fredag 14.30 när Adventure Of går på scen och slutar på lördag efter Lykke Lis spelning. Båda kvällarna fortsätter efter festivalens slut på klubbar där artister som Austra och Congorock spelar.

Den officiella Spotifyplaylistan finns här.

Du hittar programmet här och info om efterfesterna på fredag och på lördag.

Och annars då? Var det allt? Njae, inte direkt. Vår allas ”skönsjungande” Henrik Berggren ser även till att göra ett förnämt besök, en kille som nyligen – ja, ja han är BD och förmodligen gud – spred sin sällsamma, dystopiska glädje på Peace & Love, och vem vet vad lite klordoft kan leda till i Stockholm. Annars spelar herr Kleerup med sitt Me And My Army samma dag, fredag, ett hopplock skäggiga musiker med vissa Göteborgskopplingar de med. Debutplattan spelades nämligen in i anrika Grammofonstudion där till exempel brittiska Foals kalkylerat på hur musik låter om man räknar matematik samtidigt.

Vi på Rockfoto ska även passa på att träffa Popaganda-aktuella New York-konstellationen Cults som snurrats flitigt på radio och internet. Mest kända är de kanske för sin charmiga singel ”Go Outside” – twee, dansant och med ett blått skimmer av reverb. Och har man nu inte bilat runt överdrivet mycket i Sverige med P3 på, eller kikat runt på musikbloggar, kan jag bara rekommendera att svänga förbi deras spelning och lyssna. Det lär bli något av det bättre.

Lördagen bjuder också den på en del godbitar. Hyllade Syket ställer sig på scen, så också Max Martin-brudarna Those Dancing Days och textmiraklet Annika Norlin, under den svenska parollen Säkert!. Och nu bör man alltså inte drabbas av panik eftersom många bra akter ställs på varandra – nej, de är nämligen snyggt sicksackade på programschemat så att allt bör hinnas med. Vilket gör att lördagskvällen också den känns lugn och skön trots Junip, Midlake och Lykke Li. Jag väljer dock att vurma lite extra för duon JJ – spring dit och se poppare som aldrig berusat sig på mer än stark jordgubbssaft sjunga med i ”Ecstacy” och dansa till deras fenomenala pop.

Rockfoto kommer att göra löpande dagsrapporter under helgen till er som inte kunde vara med den här gången – eller för er som var där men känner för att titta på bilder och läsa lite mer ingående reflektioner. Ses på Popaganda!

× × ×