Daniel Johnston: Debaser, Malmö 16/8

Det tar inte många minuter efter det att Daniel Johnston kliver på scen till det att jag börjar ångra att jag någonsin skrev upp mig på att skriva om denna kväll. Jag hade givetvis föreställt mig att Johnstons psykiska och fysiska kondition skulle vara svår att bevittna, men ändock – en allt för bekant sjukdom som lyser genom hela hans scennärvaro, gör att jag nästan direkt börjar skruva på mig. Ett sluddrigt mellansnack och famlande försök att manövrera den egna gitarren, det kuvade kroppsspråket och den sorgsna blicken som aldrig når publiken – allt det där tar smärtsamt över för mig. Jag glömmer nästan varför jag är där.

Så twittrar någon något i stil med att ”det är ingen freakshow det här, det är otroligt bra poplåtar” och än en gång känner jag dubbelheten i kulten av ”det galna geniet” och Johnstons förmåga att framföra dem live. För den citerade twittraren har rätt. Daniel Johnston har skrivit ett par genialiska poplåtar, som han efter att ha gett upp gitarrspelandet, framför ihop med sitt band på ett rekorderligt sätt. ”Life In Vain”, ”Rock This Town” och ”The Story of An Artist” är alla helt utomordentliga låtar som betytt mycket för mig genom åren. Och jag tvivlar inte på att det är låtar som haft minst lika stor betydelse för den artonåriga tjejen bredvid mig som de skäggiga medelålders män som står ovanligt nära (för att vara Debaser-publik) scenen. Liksom för stora delar av rockstjärneklanen. Det finns åtskilliga exempel på indiestorheter som tolkat dessa och andra pärlor ur Johnstons katalog. Yo La Tengos cover på ”Speeding Motorcycle” och Becks dito på klassikern ”True Love Will Find You In The End” är två personliga favoriter.

För att konkludera. Daniel Johnston är gjort sig känd för tre saker. Dels för att med sin säregna bräcklighet leverera både sockervaddsklibbiga refränger och ballader med så mycket hjärta att inga superlativ i världen räcker till. Som många säkert känner till är han även hyllad konstnär. Men han har också visat att det finns ett liv efter diagnosen schizofreni. Ett stort framsteg för en sjukdom som  alla vet existerar men som ingen förstår.

Att bedöma en konsert där sjukdomen oftast övervinner musikaliteten är oerhört svårt. Alldeles för svårt.

2 reaktioner

  • Gillar texten och förstår dig. MEN. Jag måste nog säga att han gjort långt fler än några geniala poplåtar. Att inte ens lallarna på gitarr kunde sabba dem med mediokert tolkande och genomtråkigt ljud säger en hel del. 

  • Håller med angående ljud osv. Kändes dock som sagt svårt att bedöma den här spelningen öht. 

Kommentarer är stängda.