Peace & Love, dag 1

På den första riktiga musikdagen för Peace & Love valde Dalarnas vädergudar att ta i för allt vad tygen höll. Borlänges gator och festivalcampingar utgjordes snabbt av lättklädda och tjimmande festivalbesökare, även om festen redan pågått sedan i måndags.

Sent på onsdagseftermiddagen fick Rockfoto chansen att hänga lite med The Vaccines. I ett svalt konferensrum på hotell Galaxen pratade vi turnéliv och musik, och om vad som egentligen är det bästa albumet genom tiderna (svaret på det samt hela intervjun publiceras senare). Knappt tre timmar senare klev de upp på Athena-scenen framför en festivalpublik som fyllt ut minsta vrå på det amfiteaterliknande spelstället. I randig tröja och med hängande poplugg konstaterade sångaren Justin Young på ett avspänt brittiskt manér att ”You’re looking good, Peace & Love.”. Och så drämde kvartetten i väg det pärlband av rak och enkel punkpop som utgör deras debutalbum What Did You Excpect from the Vaccines?. Med en sådan intensiv låtarsenal ska det mycket till för att misslyckas, och The Vaccines höll mycket riktigt treackordsfanan högt under den något korta spelningen, där topparna nåddes under ”A Lack of Understanding” och ”If You Wanna”.

Några hundra meter därifrån var det inte långt senare dags för Adam Olenius och Markus Krunegård att visa vad sitt Serenades gick för på storfestival. Scenens storlek och den något utspridda publiken väckte dock snabbt frågan om bandet inte borde bytt scen med The Vaccines, som på grund av för mycket folk fick stänga sitt insläpp.

Men Olenius (i tjockt skägg) och Krunegård (i hatt) besatt en entusiasm som var smittande, och de charmade snart upp den blandade publiken med sin baskaggepumpande stråkpop. När duon framförde ”Criminal Heaven”, en av låtarna från EP:n Birds som kom tidigare i år, sänktes den ljumma sommarkvällen sakta ner i en vacker och finstämd svalkande balja med vatten, samtidigt som stämsången och de båda herrarnas placering mitt på scen, med varsitt mickstativ, förde tankarna lite till Simon & Garfunkel.

1 reaktion

Kommentarer är stängda.