Jenny Wilson & Tensta Gospel Choir: KB, Malmö 6/5

Med Hardships! gjorde Jenny Wilson en av mina svenska favoritskivor 2009. Jag är ändå något skeptisk till årets Blazing. En dubbel-cd som till största delen består av omgjorda versioner av Hardships!-låtarna inspelad med sex medlemmar ur Tensta Gospel Choir. R’n’b-popen på Hardships! må vara sparsmakad men varje detalj är så väl planerad och perfekt tillrättalagd att en omgjord version helt enkelt inte känns motiverad. Särskilt när förändringarna bara handlar om små detaljer.

Men live är det just de små detaljerna som gör skillnaden. Hardships! må vara tight sammanhållen men på scen växer låtarna och blir organiska med en spontanitet och spelglädje som inte riktigt visar sig på Blazing. Soundet är betydligt större. Texterna må mest kretsa kring små trivialiteter i tvåbarnsmamman Jennys liv men här verkar en låt som ”Pass the salt” snarare handla om inbördeskrig. Det är precis så här det borde ha låtit på turnén som följde Hardships!. Och det var ju så det var tänkt från början. Gårdagens spelning på KB var planerad för över ett år sedan men det kom något väldigt tråkigt emellan: Jenny Wilson drabbades av bröstcancer.

Det är inte svårt att tro på Jenny Wilson när hon säger att hon har längtat efter att åka ut och turnera igen efter den ofrivilliga pausen i samband med cellgiftsbehandlingen. Hon utstrålar självförtroende och energi från ögonblicket hon gör entré. Och det är inget snack om att det är den karismatiska Jenny Wilson som är huvudpersonen även om Blazing-turnén görs under namnet Jenny Wilson & the Tensta Gospel Choir. Medlemmarna ur gospelkören gör en väldigt effektfull entré under andra låten ”Work” men under resten av konserten är de förpassade till bakgrunden. Fram till avslutande ”Only Here For The Fight” som dras ut i ett långt call-and-response-parti mellan de sex Tensta-borna och bandets saxofonist. Det är då man önskar att kören hade fått lite mer utrymme. Men framför allt är vi väldigt glada att Jenny Wilson är tillbaka och åter i form!