Veckans bästa spelningar

Att det snöade häromdagen (det är MAJ!) var ju för jävla sjukt, eller hur? Men vi bör inte låta oss nedslås, solen är på väg tillbaka och med den kommer ett gäng fina spelningar som Rockfotos lokala tipsnördar vill upplysa massorna om.

STOCKHOLM:

6 maj: Queens Of The Stone Age, Cirkus, kl 20:30

Efter att ha varit med och grundat den svängigare, smutsigare, hårdare rockgenren stoner rock med ökenbaserade Kyuss hoppade Joshua Homme vidare i karriären genom att inte förändra alldeles för mycket. Med sitt egna skötebarn Queens Of The Stone Age har Homme spelat på världens största festivaler och jobbat med medlemmar från ZZ Top och Foo Fighters.  7 mars 2011 släppte Queens Of The Stone Age sitt självbetitlade debutalbum, ett album som snabbt efter releasen 1998 försvann in i skivsamlingar och bort från skivbutiker, i deluxeutgåva utökad med tre nya spår och turnén som under fredagen kommer till Stockholm är till för att hylla ett av 90-talsrockens hårdare album.

9 maj: M Ward, Dramaten, kl 21

Efter att debuten Duets for Guitars #2 släpptes 1999 har Matthew Stephen Ward fortsatt på den ständigt gitarrbaserade, aningen alternativa folkmusikväg han slagit ut för sig själv. År 2011 har M. Ward som Oregon-födde Ward kallar sig själv hunnit släppa ytterligare fem studioalbum, två studioalbum med Zooey Deschanel och ett med supergruppen Monsters of Folk. Med gospel och country, Johnny Cash och ”Amazing Grace” som inspiration till all musik han skapat genom åren är M. Ward idag en musiker med många samarbeten under sitt bälte och ständigt med ny musik på väg ut på ett sätt eller annat. M. Ward spelar på Dramaten i Stockholm 9 maj 2011. (Fotnot: M Ward har tillsammans med Zooey Deschanel även släppt en nytolkning av den klassiska Nalle Puh-sången till filmens uppdaterade version som släpps under 2011. Den bedårande visan går att lyssna på här.)

10 maj: Sade, Globen, kl 21

Hon har nominerats till alla möjliga priser som finns att vinna inom musikbranschen, må det vara flera American Music Awards eller MTV Video Music Awards, och vunnit en Brit Award samt tre Grammy Awards. Men framför allt är Sade Adu och bandet döpt efter henne r&b-världens mest omtyckta band. Under 2010 återvände Sade till rampljuset efter över ett decennium i skugga, och  släppte i februari 2010 Soldier of Love, det första albumet sedan Lovers Rock som släpptes 2000. Sade är just nu ute på en Europaturné, den första på 17 år, som tar sig till Forum i Köpenhamn 9 maj 2011 och till Globen i Stockholm 10 maj 2011.