Little Dragon: Parken, Göteborg 5/5

Två band spelar på Parken denna kväll. Lokalen är stor, och jag förvånas över hur mycket folk som hittat hit en torsdagkväll. Först ut är skånska Söderut. De har tekniska problem, blir försenade, har glömt sitt munspel i logen. Säger att som förband ska man helst inte prata utan bara spela. Det går inte så bra för dem.

När de väl lyckas spela tycker jag först att det är ganska bra. De berättar om någon som kallade dem ett ”skånskt Kraftwerk”, och eftersom de nämner det antar jag att de tycker att det är en hyfsad beskrivning. Någon bredvid mig har redan sagt ”hipster-Kraftwerk” och ja, den tyska referensen är nära till hands. De är ganska snygga på scen också, i svart och rött och prickiga byxor. Det är ungefär så långt de tar sig på plussidan.

Texterna är banala och repetitiva. Sångaren Andreas säger att han hoppas att vi hör vad han sjunger, för han ”har något väldigt viktigt att säga”. Det framgår inte. Han sjunger om att åka i 40 på en 50-väg. Många gånger. Jag tycker generellt att det är föredömligt med långa låtar, men det kräver att innehållet är bra och att det faktiskt händer något i dem. Det gör det inte. Jag blir uttråkad. Och detta trots att jag tycker att skånskan är ett exotiskt inslag.

Lite senare går Little Dragon på scen. De är på hemmaplan för en gångs skull och verkar ha en hel fanskara med sig. Little Dragon är ett spännande band. De består av frontfiguren Yukimi Nagano samt tre skäggiga män. De har scenvanan hos ett internationellt band som turnerat runt världen i flera år, men är ändå lite nervösa över att spela i hemstaden. Yukimi undrar om hon pratar mycket göteborgska. De behöver ju inte vara nervösa. De passar på att testa nytt material från kommande skivan och det fungerar riktigt bra.

Little Dragon är svåra att placera i ett musikaliskt fack. Under spelningens gång associerar jag till: pop, noise, experimentellt, elektroniskt, techno, jazz?! Förvirrad tycker jag ändå att svårigheten att genrebestämma musiken är en styrka, särskilt som jag är svag för hemmagjorda instrument och diy-anda. Alla spelar percussion inklusive basisten och Yukimi Nagano far över scenen och slår på allt. Hela spelningen andas nån slags genuin kreativitet och skaparglädje. Publiken dansar och ler. Little Dragon behöver inget musikaliskt fack, för de klarar sig att röra sig emellan alla.