White Lies om ovanor, känslor och rock’n’roll

Brittiska White Lies är just nu aktuella med sin andra skiva Ritual och i slutet av februari besökte de Stockholm för en spelning på Cirkus. Rockfoto träffade bandet innan spelningen och de berättade bland annat att de egentligen är väldigt omogna, att de inte är intresserade av rock’n’roll-livet samt om deras livs värsta turné som de gjorde i hop med Glasvegas.

Trummisen Jack Lawrence-Brown sitter med benen i kors på en säng i logen bakom Cirkus och basisten Charles Cave sitter på en stol med en kopp kaffe. De är lite trötta men glada över att vara tillbaka i Skandinavien. De båda minns sist de spelade i Stockholm och hur mycket de älskade spelstället Berns.

– Hela Skandinavien är ärligt talat mitt favoritställe att turnera i, säger Charles. Det är väldigt fint och det är ungefär såhär jag föreställt mig Sverige när det är täckt av snö.

Sångaren Harry gör för dagen inga intervjuer på grund av att han är tvungen att vila sin röst.

– Han mår okej, men vi har jobbat väldigt hårt och är fyra veckor in i en sjuveckors-turné så han behöver vila rösten ibland, förklarar Charles. Att sjunga varje kväll är hårt arbete. Vi försöker hålla koll på hans hälsa.

Jag hörde att han var tvungen att sluta röka för att spara på rösten också?
– Ja, alltså, han var inte tvungen, men han valde att göra det. Vilket var ett bra val. Hans röst låter fantastisk sedan han slutade. Vi är väldigt imponerade över att han kunde sluta, säger Charles och menar att det faktiskt gjort en viss skillnad.
– Nu kan vi göra längre spelningar än vad vi gjort förut, säger Jack. Nu har vi två album med låtar att välja på och kan spela längre utan att behöva oroa oss över hur det ska gå med Harrys röst. Förut har det alltid varit lite av ett riskmoment när vi spelat över en timme.

Lyssna på White Lies senaste skiva här.

Varken Charles eller Jack röker själva, och har heller aldrig gjort. Jack berättar dock att han har en annan dålig vana som gör att han lätt blir sjuk.

– Jag sover för länge och går och lägger mig för sent och har väl gått och lagt mig vid tre, fyra, fem på morgonen de senaste dagarna, säger Jack. När man är på en turnébuss måste man gå och lägga sig när man är riktigt, riktigt trött för att kunna sova bra. Om man känner sig det minsta pigg är det väldigt svårt att tvinga sig till sömn i de där små bunkarna. Och det resulterar att vi går och lägger oss väldigt sent. Det är svårt att hitta bra sömnrutiner.

White Lies har precis släppt sin nya, andra skiva Ritual. De är nöjda med responserna och glada över att överlag få göra större spelningar än förut.

– Det finns så många band som släpper ett andra album och sen visar det sig att det inte klickar eller funkar så bra, säger Charles. Men i stort sett överallt i europa och England på den här turnen spelar vi på större ställen än förut. Det är väldigt roligt. Och folk har reagerat väldigt bra på första singeln och allt. Nu handlar det bara om att promota den och göra spelningar. Det är så många ställen vi har kvar att åka till, och det tar minst ett år för oss att turnera överallt. Sen antar jag att vi funderar på att göra ännu en skiva. Och sen fortsätter det så i en cirkel.