Stjärnskott: Navet


Under tonåren i Sala pratade ofta vännerna Josef och Julia om att starta ett band tillsammans. Men ambitionen sköts ideligen på framtiden på grund av andra musikprojekt. Den efterlängtade tidsluckan öppnade sig hösten 2008. Några repningar och ett par låtar senare var det klart. Navet var fött. Efter att ha släppt debut-EPn Four Times One For Love och fått med sig producenten Anders i båten som permanent medlem väntar nu den första fullängdaren. Rockfoto fick en pratstund med Josef.

Du kan se Navet live på Rockfotos lanseringsfest på Debaser Slussen den 17/2.
Navet – Four Times One For Love

Navet genrebestäms oftast som electro, indie eller pop. Hur beskriver ni själva er musik?
– Vi kommer från väldigt olika musikaliska bakgrunder vilket är en styrka. Vi inspireras av varandra och tar små bitar från alla håll. När vi skulle börja repa för drygt två år sedan kom vi till lokalen helt tomhänta, det fanns inte någon vision om hur det skulle låta. Det blev som det blev. Att placeras i något fack är inte viktigt, men samtidigt ganska ofrånkomligt. Men frågar någon vad vi spelar svarar vi pop.

Finns det en röd tråd mellan musiken och bandnamnet?
– Alla har olika nav i sina liv och för oss är det musiken. Det är en fin parallell och det viktigaste av allt – musiken tar oss framåt, får oss att bryta ihop och ställa oss upp igen. Vi blir lyckliga om det vi skapar samtidigt blir en ingrediens i andras liv – något att dansa till, luta sig mot eller kanske bara tycka om.

Vad inspirerar er?
– Livet i allmänhet. Olika händelser. Kärlek, ångest och människor. Allt. I det flesta av våra låtar ligger en undermedveten känsla av vemod eftersom det är så i livet.

Navets debutskiva är i skrivandets stund tryckt och packad. Materialet skrevs i ett gigantiskt hus på Fårö. Det måste ha varit en speciell erfarenhet?
– Ja, vi hyrde ett hus ett stenkast från havet där vi skrev hela dagarna, spelade in och festade på nätterna. Vi gör ofta allt tillsammans. Varje del av Navet är viktigt och vi är överens om att vi inte skulle låta som vi gör om någon av oss försvann. På Fårö var vi ganska isolerade, vi blev skjutsade dit och lämnade där. Vi hade inte ens någon bil. Det enda som fanns var vi och musiken, det var en häftig upplevelse.

Det senaste året har Navet spelat på såväl Popaganda som gjort klubbspelningar i Berlin. Och om en vecka står ni på Debaser Slussens scen på Rockfotos lanseringsfest.
– Vi älskar att spela live men det är också väldigt utelämnande. Viktigare än scenen eller klubben i sig är allt runtomkring, det som spelar roll är känslan som infinner sig. En spelning vi gjort som står ut ur mängden är Trädgården i Stockholm i somras. Det var en fruktansvärt varm och fin sommarkväll och allt var bara perfekt på alla sätt.

Slutligen – vad händer mer i vår?
– Alldeles nyligen flyttade den sista pusselbiten i Navet till Stockholm på heltid och vi känner oss väldigt starka och hungriga. Navet är samlat! Vi har fler spelningar på gång i vår. Håll utkik på vår blogg.

3 reaktioner

Kommentarer är stängda.